Baby Wipes dan Kegunaannya

Selalu yang suka guna baby wipes ni ibu yang ada anak kecil, sebab senang nak lap atau bersihkan kekotoran yang ada di sekitar.

Sebenarnya banyak lagi kegunaan baby wipes ni, antara kegunaan baby wipes yang umi nak share ialah:

 1. Lap bayi – selalu ibu dalam pantang sukar nak bergerak banyak kali. Bila ada baby wipes ni mudah sikit untuk ibu urus anak jika buang air kecil atau air besar. Nak lap badan bayi bagi lembap sikit pun boleh guna baby wipes ni.
 2. Kadang debu suka menyinggah kat perabot rumah dan anak-anak suka main kawasan perabot. Nak bagi anak selesa bermain, boleh guna baby wipes untuk lap debu di perabot.
 3. Kalau anak sedang makan coklat atau minum air sehingga comot, boleh guna baby wipes untuk lap. Mudah bila berada di tempat yang sukar nak dapatkan air.
 4. Lap debu pada kereta. Kadang-kadang tak sedar debu dah menyinggah, sambil tunggu traffic light hijau tu bolehlah bersihkan stereng atau mana-mana tempat yang berdebu.
 5. Lap mainan anak-anak, mainan yang anak selalu main memang tak sempat nak basuh kan? Sambil teman anak main tu bolehla ibu lap terus.
 6. Ipad – selalu bila anak pegang phone ada kesan jari dan kotor jika anak sedang makan. Boleh juga baby wipes ni untuk lap.
 7. Boleh gunakan sebagai make up remover, kesan mekap kadang-kadang tak hilang dengan air. In shaa Allah baby wipes dapat membantu hilangkan mekap.
 8. Keyboard komputer senang berdebu dan kotor, cara mudah nak bersihkan gunakan baby wipes.
 9. Bila musim panas selalu berpeluh, baby wipes salah satu alternatif untuk sejukkan muka atau tangan yang sedang berpeluh.
 10. kadang-kadang bila parking kat luar atau tempat tidak berbumbung akan ada risiko burung berak atas kereta. Masa inilah boleh guna baby wipes untuk bersihkan kotoran tahi burung.
 11. Jangan tak tahu, baby wipes juga bantu cuci kotoran pada karpet, baju atau cadar.

Semoga sharing ini bermanfaat untuk semua.

Leave a Reply