Anak Mood Happy dan Ceria

Anak Ceria Ibu Gembira. Apabila anak ceria dan mood baik sepanjang hari, perkembangan fizikal dan minda anak akan berkembang dengan positif.
 
Anak yang tidak ceria akan selalu murung dan menunjukkan sikap negatif.
 
Jom belajar mengenali sikap anak dan berusaha membuat anak ceria dan mood gembira sepanjang hari.
1. Bila anak ada masalah, cuba ajak anak berfikir secara positif dan beri idea yang sesuai untuk anak selesaikan masalah sendiri.

2. Jika anak melakukan kesalahan, jangan terus berkasar dan melabel anak. Sikap suka melabel akan memberi kesan negatif pada diri anak. Dan seterusnya membentuk sikap yang dilabelkan.

3. Sentiasa bercakap dengan anak dan bertanyakan masalah yang dihadapi serta mencari jalan untuk selesaikan masalah tersebut.

4. Anak yang cukup perhatian dan kasih-sayang akan membesar dengan sihat. Selalu memeluk dan membelai anak, dengan cara ini anak akan merasa gembira dan selamat.

5. Anak boleh rasa tertekan jika tiada jadual yang teratur untuk mengisi masa lapang. Cuba berbincang dengan anak untuk membuat jadual bersama-sama.

6. Sentiasa mendorong anak melakukan perkara yang disukainya. Pilih hobi yang berkaitan fizikal untuk merangsang perkembangan anak.

7. Jangan terlalu memaksa anak mencapai target atau impian yang melebihi kemampuan mereka. Dorong anak melakukan dengan gembira.

Leave a Reply